Hoppa till sidans innehåll

Antidoping


Tjalve IF Norrköping tar starkt avstånd från all form av otillåten doping och arbetar aktivt för en dopingfri klubb och idrott. Klubben är sedan år 2010 vaccinerad mot doping enligt Riksidrottsförbundets riktlinjer, en vaccinering som förnyades i november år 2016 och är giltig i 3 år.

Doping förekommer tyvärr fortfarande inom idrotten och vi i Tjalve IF ställer oss helhjärtat bakom idrottsrörelsens antidopingarbete för en idrott helt fri från doping. Tjalve IF:s mål är att alla våra medlemmar ska ha en god insikt i doping och starkt ta avstånd från den.

 

Visste du att:

  • Det är du som idrottsutövare som själv är ansvarig att känna till och följa dopingreglerna.
  • Doping är inte bara förbjudet inom idrotten utan också straffbart enligt svensk lag.
  • Doping innebär inte bara att man bryter mot reglerna utan också att man sätter sin hälsa på spel. Doping kan få allvarliga hälsoeffekter och kan till och med leda till döden.
  • Vissa mediciner och kosttillskott kan vara dopingklassade. När det gäller kosttillskott avråder Riksidrottsförbundet från bruk av dessa annat än på medicinska grunder. Vid sjukdomar där medicinering med dopningsklassat preparat är nödvändigt är det i de flesta fall möjligt att få dispens om intyg finns. Om du känner dig osäker på om en av dina mediciner är dopingklassade rådgör med din läkare eller farmaceut.
  • Du är skyldig att lämna ett prov vid en eventuell dopingkontroll, att neka är straffbart. Dopingkontroll sker oannonserat och kan ske dygnet runt på så väl tävling som på träning, även hembesök kan förekomma. Du är också skyldig att lämna ett prov om du befinner dig utomlands vid kontroll. Även du som motionär kan testas.
  • Att göra sig skyldig till dopingbrott kan i värsta fall leda till livstidsavstängning från all form av organiserad idrottsverksamhet inklusive träning. Du kan därutöver straffas enligt svensk lag med upp till sex års fängelse.
  • Riksidrottsförbundet sätter upp sina regler och riktlinjer i enlighet med den internationella dopingorganisationen WADA. Vid skillnader har alltid WADA:s regler och riktlinjer företräde.

Undrar du något mer om doping tveka inte då att fråga din tränare eller läs mer på Riksidrottsförbundets hemsida (se länk nedan).

 

Tänk på att det inte finns några som helst godtagbara skäl att dopa sig.
Säg NEJ till doping!

 

Läs Tjalve IF:s handlingsplan för vårt antidopingarbete.

 

Nyttiga länkar:

Riksidrottsförbundets hemsida för antidoping:
https://www.rf.se/Antidoping/

Internationella dopingorganisationens WADA:s dopinglista:
https://www.rf.se/Antidoping/Dopinglistor/WADAsdopinglista/

Riksidrottsförbundets Röd-Gröna lista som innefattar saluförda svenska läkemedel: https://www.antidoping.se/rodgronalistan/ 

Idrottens antidopingreglemente:
https://www.rf.se/ImageVaultFiles/id_36801/cf_394/Idrottens_antidopingreglemente_v2.PDF

Internationella dopingorganisationens WADA:
http://www.wada-ama.org/en/ 

 

 

 

Uppdaterad: 29 DEC 2016 12:03 Skribent: Elias Arshi
Tjalvegården:
 

Tjalvegården är stängd tillsvidare på grund av pandemin.

Tack alla som fikat hos oss i vår vid vår uteservering i samband med tipspromenaden på söndagarna i Tjalvegården. Nu tar vi ledigt till hösten och återkommer med datum efter sommaren, Välkommen åter då. Tjalve OK

Tjalve Friidrott har ny hemsida

Den når ni via länken www.tjalvefriidrott.se


Bli medlem


Arrangemang Samarbetspartner

 


Postadress:
Tjalve IF Norrköping
Sprängstensgatan 20
60379 Norrköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link